Abandoned electric

Oude Stoppenkasten Vormen een Risico

Het is van cruciaal belang dat Nederland zich ontdoet van de verouderde stoppenkasten die dateren van vóór 1990. Met de groeiende vraag naar elektriciteit in gemiddelde huishoudens vormen stoppenkasten met losse zekeringen een potentieel brandgevaar in geval van kortsluiting. Techniek Nederland, de branchevereniging voor installateurs, benadrukt het belang van het vervangen van deze verouderde systemen. Het is een feit dat honderdduizenden huizen in Nederland nog steeds zijn uitgerust met dergelijke meterkasten, voornamelijk te vinden in historische wijken.

Toename in Elektrische Apparatuur

De meterkasten met losse zekeringen, gemaakt van porselein, dateren van vóór 1990. Sinds die tijd zijn we steeds afhankelijker geworden van elektrische apparaten met een aanzienlijk hogere energiebehoefte. Dit geldt met name nu er een groeiende verscheidenheid aan elektrische apparaten wordt gebruikt, zoals warmtepompen, inductiekookplaten, airconditioners en laadpunten voor elektrische auto’s. Bovendien wekken veel huishoudens tegenwoordig duurzame energie op via zonnepanelen. Bij dergelijke wijzigingen worden vaak aanpassingen gedaan aan de meterkast, waarbij moderne systemen worden voorzien van automatische zekeringen.

Uitdagingen voor de Huidige Infrastructuur

John van Vugt, een specialist op het gebied van elektrotechniek van de brancheorganisatie Techniek Nederland, merkt op dat de bestaande stoppenkasten niet zijn ontworpen om om te gaan met deze toenemende elektrificatie. “De meterkast is een cruciale ruimte in elk huis. Als er iets misgaat, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties, variërend van stroomstoringen tot brandgevaar. De bekabeling van oude stoppenkasten is simpelweg niet geschikt voor het aansluiten van apparaten met hogere vermogens. Overbelasting kan leiden tot oververhitting, wat op zijn beurt kan leiden tot het uitvallen van onderdelen, het doorbranden van kabels en zelfs brand in de meterkast.”

Modernisering met Nieuwe Groepenkasten

Wanneer een woning wordt uitgerust met zonnepanelen, een laadpunt voor elektrische auto’s en/of een warmtepomp, is het volgens Van Vugt essentieel dat de eigenaar deskundig advies inwint bij een installateur. Een moderne groepenkast is specifiek ontworpen voor apparaten die elektriciteit genereren, opslaan en terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze systemen zijn ook geschikt voor moderne energiebeheersystemen die het energieverbruik in zowel individuele huizen als hele wijken optimaliseren. Een moderne groepenkast schakelt automatisch op basis van de vraag naar energie en schakelt uit bij overbelasting.

Verplichte Keuring voor Meterkasten

Techniek Nederland pleit voor een verplichte periodieke inspectie van meterkasten wanneer er apparatuur met een hoog vermogen wordt geïnstalleerd of wanneer er systemen voor duurzame energieopwekking worden gebruikt. Momenteel is dit nog geen verplichting. Van Vugt legt uit: “Een dergelijke inspectie van de meterkast kan schade, ongevallen en verwondingen als gevolg van defecten voorkomen.” Het keuren van meterkasten zou moeten worden opgenomen in een soort APK voor alle technische installaties in woningen, een standpunt dat Techniek Nederland al geruime tijd ondersteunt. Dit zou tevens het verplichte onderhoud van cv-ketels moeten omvatten.

Delen